Používáme cookies

Záznamy cookies nám pomáhají zlepšovat naše stránky. Využíváme je také k analýze návštěvnosti a cílené reklamě. Podrobnější informace najdete na straně zásady ochrany osobních údajů.

ZPĚT
rozsvítit web
zhasnout web

aktuality a tipy

aktuality a tipy

aktuality a tipy

aktuality a tipy

aktuality a tipy

V zákulisí španělské rodinné dílny

17/2/2022

Pro zakladatele značky Light Works, za níž stojí Sára Maletičová a Pavel Boháč, je důležité, aby jejich portfolio tvořila osvětlení světových měřítek se svébytným designem. Takovou značkou je i španělská rodinná firma Marset, Sářina srdcová záležitost. Pochází ze slunného Katalánska a odráží tendence typické pro tamní design. Navíc překvapuje širokou škálou používaných materiálů. Zaměříme se konkrétně na příběh keramické kolekce svítidel Pleat Box od umělce Xaviera Mañose, který se inspiroval měkkostí látkové textury.

Specifická estetika

„Keramická kolekce svítidel Pleat Box je vyráběna ručně a po několikáté návštěvě rodinné keramičky by si snad každý toto svítidlo přál vlastnit. Vidím za ním konkrétní osoby, příběh a katalánskou vřelost,“ popisuje zakladatelka české firmy Light Works Sára Maletičová, která pokračuje v linii svého otce Eugena Maletiče, jenž se v oboru osvětlení pohybuje přes 25 let a předává své znalosti studentům designu a architektury na UMPRUM i ČVUT. Ze své firmy vybudovala předního prodejce designového osvětlení do interiéru i exteriéru, který se může pyšnit značkami jako Fritz Hansen, DCW editions, Delightfull nebo Marset.

Poslední zmíněná značka Marset byla založena ve 40. letech jako rodinný podnik, věnující se původně odlévání kovu. Do světa svítidel vnáší stále nové nápady, precizní zpracování, funkčnost a díky spolupráci se špičkovými designéry z celého světa nasbírala již mnoho prestižních ocenění za design. Nejen individuální přístup ke každé kolekci, ale i úcta k řemeslu povyšuje osvětlení této značky na umění. O to se zasloužil také mistr keramiky Xavier Mañosa, který vtiskl značce řemeslnou hodnotu.

Nehybné ohyby látky

Kolekce Pleat Box stojí na pomezí užitého umění a produktového designu. Xavier Mañosa, který s Marset začal spolupracovat v roce 2011, navrhl tři rozličné tvary svítidel, jež kombinují keramiku a na ni nanesenou látku. Tvar s jemnými ohyby se přenesl na model, dle kterého byl vyroben keramický vzor. Výsledný objekt lehce zaměnitelný s vázou či mísou svými oblými konturami vnáší do interiéru jemnost. Pokud navíc zvolíte pozlacené provedení, vykouzlíte útulnou světelnou atmosféru teplé barvy připomínající barevné tóny ohně z krbu. Pro koho by bylo zdobení 24karátovým zlatem přespříliš dekorativním prvkem, může volit mezi bílou, šedou, hnědou, terakotovou nebo černou barvou. Surové hliněné povrchy akcentují kontrast s glazurami na vnitřní straně svítidla.

Pleat Box jsou vhodné pro solitérní použití, stejně tak i v uskupení více kusů různých barev a rozměrů – 13 cm, 23,5 cm, 36 cm a 47 cm. „Svítidlo svým netradičním vzhledem i materiálem prvotně vybízí k použití v horských chatách nebo chalupách. Nenechte se však mýlit, Pleat Box v různých seskupeních nejen barevných provedení sluší i minimalistickým, jednobarevným interiérům,“ doplňuje Sára Maletičová a dodává tip pro překvapivě jednoduchou údržbu. „Pokud získáte pocit, že chcete mít svítidlo jako nové, lze jej umýt v myčce na nádobí, bez jakýchkoliv čisticích prostředků.“

Síla v detailech

„Výroba je díky ruční práci a dlouhému schnutí poměrně časově náročná. Nejdříve se tekutá keramika nalije do formy, kde zaschne. Poté se vyjme, piluje, leští a vkládá do pece. Jakmile se upeče, natře se a vloží zpět. Posledním výrobním krokem je smaltování a opět tvrdnutí v peci,“ popisuje proces výroby Eva Sánchez-Cuenca ze společnosti Marset. „Mezi mnoha vyrobenými produkty se vždy najdou některé, které jsou vyřazeny, protože klademe důraz na dokonale odvedenou řemeslnou práci a hladký povrch,“ doplňuje Eva a směřuje chválu k Mañosovi, s kterým značka kromě Pleat Box spolupracovala na kolekci Scotch Club a Pu-erh. „Xavier dokázal, že design lze dělat i z udržitelných materiálů, jako je keramika, i přesto, že vyžaduje pomalý proces a preciznost. Nejen proto si jeho práce velmi vážíme.“

No items found.
související svítidla